Retusare foto (retusare poze, retusare fotografii)

Retusare foto (retusare poze, retusare fotografii)

Retusare foto (retusare poze, retusare fotografii) 150 150 FotoFixer

Retusare foto (a.k.a. retusare poze, retusare fotografii)

În sens strict tehnic, prin retusare foto (sau retusare fotografii, retusare poze) ne referim la intervenția finală asupra unei fotografii, după ce toate celelalte operații de editare s-au terminat. Este una dintre interventiile cele mai fine asupra unei fotografii. Însă, în limbajul de zi cu zi, operația de retusare fotografii este deseori confundată cu alte operații de editare a imaginii, precum restaurare fotografii sau recondiționare. Nu este greșit, este doar cam inexact, retușarea fiind o operație de mică amploare. Iată un exemplu de retusare foto care este de fapt o restaurare:

retusare foto elev - Retusare foto (retusare poze, retusare fotografii) - FotoFixer

Mai jos, un exemplu de fotografie al cărei original a fost deja retușat chiar în atelierul în care a fost făcută (o practică foarte comună în deceniile trecute, despre care am mai scris). În zilele noastre, fotografia a fost scanată și trimisă la FotoFixer pentru o restaurare și retusare foto. E o fotografie de nuntă din care am extras un portret pentru monumentul funerar.

retusare poze portret fotofixer - Retusare foto (retusare poze, retusare fotografii) - FotoFixer

Așadar, retusarea foto este ”tușa finală” dată unei fotografii prelucrate, este ”cireașa de pe tort” în retusare poze. Ca exemplu, corecțiile de culoare sau cele de contrast sunt operații ce țin de retusare fotografii, în sensul că se fac după ce după ce s-a încheiat procesul de retusare fotografii (retusare poze).

retusare foto portret restaurat - Retusare foto (retusare poze, retusare fotografii) - FotoFixer

Vezi și Portofoliu de retușare fotografii vechi (retusare poze imprimate pe hârtie)

Retusare fotografii, varianta rapidă

Reglajul de culoare este una dintre operațiile ce țin de retusare fotografii. Deși nu sunt foarte invazive, efectul lor este pe cât de subtil, pe atât de puternic. Când nu-ți dai seama ce anume e schimbat la o fotografie, dar pe ansamblu ți se pare că arată mai bine, probabil că respectiva fotografie a trecut printr-un proces de retusare poze. Iată un exemplu de retusare rapidă, din seria Fast FotoFixer, retușări de 5 minute, gratuit, lansată pe contul nostru de Facebook cu hashtag-ul #FFF.

fata sibiu ba - Retusare foto (retusare poze, retusare fotografii) - FotoFixer

 

Fotografia de mai sus trecuse printr-o tentativă de colorizare ”comisă” de un amator. Înaintea procesului de retusare poze, contrastul dintre fondul monocrom al fotografiei, sepiat în galben prin simpla învechire,  și culorile aprinse adăugate era deranjant. FotoFixer a manipulat culorile fotografiei astfel încât să ajungă la un compromis, păstrând o parte din culorile adăugate de amatorul bine-intenționat, și dând astfel un ton coerent întregii poze. Prin procesul de retusare fotografii, poza a dobândit un aspect mult mai natural, fără să fie total refăcută. În fond, ce vedeți mai sus este o retusare făcută în cinci minute!

Iată o fotografie care a fost restaurată, dar nu și colorată:

Poza soldat restaurare fotografie dmensiuni mici tip buletin fotofixer - Retusare foto (retusare poze, retusare fotografii) - FotoFixer

retusare poze digitale?

Operațiile de retusare fotografii se pot aplica și fotografiilor digitale, adică a acelor fotografii care sunt sunt obținute cu un aparat digital (cameră foto, telefon etc), deci nu sunt fotografii pe hârtie care au fost ulterior scanate (digitalizate). Prelucrarea unei fotografii digitale, numită deseori postprocesare, este chiar mai ofertantă decât în cazul fotografiilor digitale, pentru că aparatul foto digital stochează unele informații care nu se văd în imagine, dar sunt ”scrise” în fișierul pozei.

Vezi și pagina despre retusarea fotografiilor digitale (retusare poze digitale).

Lasă un comentariu