Retusare foto (a.k.a. retusare poze, retusare fotografii)
În sens strict tehnic, prin retusare foto (sau retusare fotografii, retusare poze) ne referim la intervenția finală asupra unei fotografii, după ce toate celelalte operații de editare s-au terminat. Este una dintre interventiile cele mai fine asupra unei fotografii. Însă, în limbajul de zi cu zi, operația de retusare fotografii este deseori confundată cu alte operații de editare a imaginii, precum restaurare fotografii sau recondiționare. Nu este greșit, este doar cam inexact, retușarea fiind o operație de mică amploare. Iată un exemplu de retusare foto care este de fapt o restaurare:
Mai jos, un exemplu de fotografie al cărei original a fost deja retușat chiar în atelierul în care a fost făcută (o practică foarte comună în deceniile trecute, despre care am mai scris). În zilele noastre, fotografia a fost scanată și trimisă la FotoFixer pentru o restaurare și retusare foto. E o fotografie de nuntă din care am extras un portret pentru monumentul funerar.
Așadar, retusarea foto este ”tușa finală” dată unei fotografii prelucrate, este ”cireașa de pe tort” în retusare poze. Ca exemplu, corecțiile de culoare sau cele de contrast sunt operații ce țin de retusare fotografii, în sensul că se fac după ce după ce s-a încheiat procesul de retusare fotografii (retusare poze).
Vezi și Portofoliu de retușare fotografii vechi (retusare poze imprimate pe hârtie)
Retușare fotografii, reglaje de culoare
Hârtia fotografică nu se decolorează uniform aproape niciodată, astfel încât o simplă creștere a saturației să rezolve problema pierderii culorii. Reglajul de culoare este una dintre operațiile ce țin de retusare fotografii și, fără să fie un procedeu foarte invaziv, efectul este foarte evident. De multe ori, restabilirea culorilor originale e nevoie ca fotografia să fie întâi decolorată total pe unele porțiuni, până la alb-negru, apoi recolorată, ca parte a procesului de retusare poze.
Fotografia de mai sus trecuse printr-o tentativă de colorizare ”comisă” de un amator. Înaintea procesului de retusare poze, contrastul dintre fondul monocrom al fotografiei, sepiat în galben prin simpla învechire, și culorile aprinse adăugate era deranjant. FotoFixer a manipulat culorile fotografiei astfel încât să ajungă la un compromis, păstrând o parte din culorile adăugate de amatorul bine-intenționat, și dând astfel un ton coerent întregii poze. Prin procesul de retusare fotografii, poza a dobândit un aspect mult mai natural, fără să fie total refăcută. În fond, ce vedeți mai sus este o retusare făcută în cinci minute!
Iată o fotografie care a fost restaurată, dar nu și colorată:
retusare poze digitale?
Operațiile de retusare fotografii se pot aplica și fotografiilor digitale, adică a acelor fotografii care sunt sunt obținute cu un aparat digital (cameră foto, telefon etc), deci nu sunt fotografii pe hârtie care au fost ulterior scanate (digitalizate). Prelucrarea unei fotografii digitale, numită deseori postprocesare, este chiar mai ofertantă decât în cazul fotografiilor digitale, pentru că aparatul foto digital stochează unele informații care nu se văd în imagine, dar sunt ”scrise” în fișierul pozei.
Vezi și pagina despre retusarea fotografiilor digitale (retusare poze digitale).