Restaurare fotografii vechi

cutie fotografii transp - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer

Mai dă-le o șansă!

Fotografiile vechi sunt, în cele mai multe cazuri, fotografii de familie, care poartă cu ele frânturi din istoria personală a fiecăruia. Multe dintre poze au trecute prin experiențe grele: au fost lipite și dezlipite, arse și pătate, purtate în portofel până s-au tocit, uitate prin sertare până au mucegăit. Cu FotoFixer, aceste fotografii vechi și unice primesc o șansă: restaurare poze și colorizare. După procesul de restaurare fotografii vechi, acestea pot fi imprimate, înrămate sau păstrate în format digital, așa că nu se vor mai deteriora niciodată.

Ce înțelegem prin

Restaurare fotografii vechi

sau ”repararea” unei fotografii vechi

Ce anume face fotofixer

Scopul unei restaurări este de a aduce fotografia cât mai aproape de felul cum arăta ea când a fost imprimată pe hârtie prima dată. Pentru asta, FotoFixer salvează tot ce se poate salva din poza originală. O repară cu elementele care există, folosind clonarea și copierea pentru bucățile care lipsesc.

Opțional, după procesul de restaurare fotografii vechi, FotoFixer poate poate face și colorizare (de reținut că nu orice fotografie se pretează la colorizare).

Ce NU face FotoFixer

În primul rând, nu adaugă elemente străine într-o poză veche. FotoFixer prețuiește autenticitatea fotografiilor și nu le alterează adăugând elemente noi.

Sigur, pot exista și excepții, cum e cazul unor reconstrucții complexe în care trebuie suprapuse mai multe imagini-sursă pentru a recompune imaginea. Dar niciodată adăugând fundaluri romantice, inimioare roz, steluțe, apusuri, sclipici etc.

Exemple de restaurare fotografii vechi din portofoliul FotoFixer:

Cum funcționează serviciile FotoFixer de

restaurare fotografii vechi?

Pe scurt, există două metode de a trimite poze vechi la reparat:

METODA 1:

digital, prin scanare și upload

Pentru restaurare poze, FotoFixer are nevoie să primească fotografiile deteriorate în format digital. Poți rezolva asta în două feluri:

CU SCANNER
 • scanezi pozele la minimum 600 dpi (recomandat 1200 dpi) și le trimiți la FotoFixer prin upload pentru restaurare fotografii (vezi ghidul pentru scanat)
FĂRĂ SCANNER

METODA 2:

fizic, prin curierat

Notă: serviciul de scanare foto este externalizat, așa că vei trimite pozele către unul din partenerii FotoFixer.

 • Dacă ai un număr mare de poze vechi, pui pozele într-un colet bine izolat și îl expediezi către unul dintre centrele de scanare care sunt parteneri FotoFixer. (Detalii aici). Vei plăti, deci, separat: serviciile FotoFixer de restaurare fotografii vechi, plus scanarea (și curierul, tur-retur).
 • Centrul de scanare care este partener FotoFixer poate trimite apoi pozele în format digital direct către FotoFixer, (cu acordul tău, desigur) pentru partea de restaurare fotografii.

nu ești încă sigur ce metodă alegi?

Vezi mai jos care sunt pașii de urmat pentru a trimite pozele. Te vei decide după.

”De ce aș avea încredere să trimit pozele mele personale unui străin?”

PASUL 1.

Faci poze cu telefonul (sau direct scanezi) pentru oferta de preț

Pentru a face o ofertă de preț, FotoFixer trebuie să vadă întâi despre ce poze vechi e vorba. Repararea unei fotografii poate să coste 30 lei, a alteia 200.

Asta înseamnă că va trebui să trimiți măcar niște copii făcute cu telefonul după fotografiile pe care le vrei reparate, dar cel mai bine trimiți direct scan-urile HQ.

 1. Dacă vrei să le trimiți scanate și ai scannerul aproape, mergi direct la ghidul Scanarea fotografiilor.
 2. Dacă ești sigur că vrei să le trimiți scanate, dar le scanezi mai târziu, vezi ghidul Fotografierea preliminară.
 3. Dacă alegi să nu folosești un scanner, atunci mergi la ghidul Fotografierea în detaliu (echivalentul scanării).
 4. Dacă vrei să le trimiți prin curier (către un centru de scanare partener FotoFixer), ia legătura cu FotoFixer pe WhatsApp pentru o recomandare.
batran fotofixer scanare telefon poz  mic  veche - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer

PASUL 2.

Contactezi FotoFixer și ceri o ofertă de preț

Iei legătura cu FotoFixer folosind formularul de contact. Atașezi acolo linkul cu pozele făcute la pasul precedent și spui despre fiecare ce intervenții dorești: restaurare fotografii vechi, colorizare, digitalizare (doar scanare). Nu uita să specifici numele pozelor la care te referi, dacă sunt mai multe.

În formularul de contact, alegi cum vrei să ții legătura cu FotoFixer: sau în scris prin WhatsApp, sau prin e-mail (deci tot în scris).

 • De ce doar în scris? Nu, FotoFixer nu este mut, dar încearcă să fie cât mai eficient. Plus că scrisul rămâne, așa că evităm eventualele confuzii și neînțelegeri. Convorbirile telefonice ar fi bine să rămână niște excepții.

FotoFixer îți va răspunde cu o ofertă (da, tot în scris), din care afli ce anume se poate face, cât durează și, evident, cât costă serviciile de restaurare fotografii vechi.

fotofixer formular de contact si upload poze online - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer

PASUL 3.

Trimiți pozele la FotoFixer

Dacă oferta FotoFixer te-a convins, va trebui să trimiți pozele la restaurare fotografii folosind una din cele două metode:

 • PRIN UPLOAD. După scanare, urci pozele pe un site de transfer (e.g. filemail.com, transfernow.net) și trimiți la FotoFixer doar linkul de download, prin formularul de contact de pe site.
 • PRIN CURIER. Pui fotografiile originale într-un colet și le trimiți la scanare, prin curier, unui centru de scanare care este partener FotoFixer. (vezi detalii)

FotoFixer va emite o factură proforma pentru serviciile de restaurare fotografii care o vei achita prin transfer bancar.

fotofixer trimiti pozele online upload pe internet - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer

PASUL 4.

Primești un preview cu fotografiile restaurate

Înainte să faci plata pentru serviciile de restaurare fotografii vechi, FotoFixer îți va arăta fotografiile reparate, acoperite de un watermark (vezi exemplul), ca să vezi cum au ieșit. Astfel, eliminăm orice posibile nemulțumiri și surprize neplăcute.

Dacă nu ești mulțumit de rezultat, ori FotoFixer mai lucrează la ele, ori nu le plătești. Mai onest de-atât nu se poate!

restaurare fotografii vechi FotoFixer preview watermark - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer

PASUL 5.

Faci plata și primești pozele

Dacă ești mulțumit cu rezultatul faci plata, după care primești pozele finale prin metoda de comunicare agreată (e-mail sau WhatsApp), sub forma unui link de download.

După ce descarci fotografiile, confirmi primirea, iar FotoFixer va șterge toate imaginile tale din arhiva sa în termen de șapte zile de la primirea acestei confirmări (vezi Termene și condiții).

IMPORTANT: Uneori, la finalul lucrării (restaurare fotografii, colorizare, editare) FotoFixer cere acordul clientului pentru publicarea fotografiilor pe site și pe Facebook, pentru portofoliu. Dacă clientul refuză sau pur și simplu nu răspunde, toate fotografiile sale sunt șterse definitiv după 7 zile.

FotoFixer nu păstrează și nu publică vreo imagine fără acordul explicit al celui care a trimis-o!

fotofixer prime ti pozele reparare colorizare - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer
unele fotografii mai merită o șansă.

Give pics a chance!

să vedem câteva

studii de caz

Restaurare și colorizare

 • Vechimea fotografiei: cca. 45 de ani
 • Dimensiuni originale: 8 cm x 11,5 cm
 • Dificultate: 8 din 10
 • AȘTEPTĂRI REZONABILE: să iasă o fotografie alb-negru inteligibilă
 • Imaginea era decolorată 60% (lucru destul de rar)
 • Poza veche a fost făcută stângaci, personajul e luminat numai de sus
 • Nu s-ar fi pretat pentru colorizare (am făcut-o doar demonstrativ)
 • Dimensiuni recomandate pentru print: 10 cm x 15 cm

Trage de slider slider FF mic - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer stânga-dreapta pentru a vedea fotografia înainte și după restaurare fotografii și colorizare.

restaurare fotografii vechi atelier profesional retu are poze vechi fotofixer reparare fotografii - Restaurare fotografii vechi - FotoFixercolorizare fotografii vechi atelier profesional retu are poze vechi fotofixer reparare fotografii - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer

Colorizare

 • Vechime: cca. 40 ani
 • Dimensiuni originale: 13 cm x 8 cm
 • Dificultate: 3 din 10
 • AȘTEPTĂRI REZONABILE: să pară o fotografie făcută color
 • Originalul a fost bine păstrat
 • Digitalizată cu scanner-ul
 • Dimensiuni recomandate pentru print: 15 cm x 10 cm
pereche B A al turat - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer

doar Restaurare

 • Vechimea fotografiei: cca. 35 de ani
 • Dimensiuni originale: 22 cm x 28 cm (tablou)
 • Dificultate: 9 din 10
 • AȘTEPTĂRI REZONABILE: să se mai poată salva ceva
 • Fotografia era mucegăită, sfâșiată, cu cerneala întinsă
 • Timp de lucru: câteva zile (da, zile!).
 • Rezultat final: Se poate imprima la dimensiunile inițiale: 22 cm x 28 cm
fotofixer restaurare color fotografie eleva - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer

 • OBSERVAȚII:
 • Este un proiect special de restaurare fotografii vechi, o reconstrucție foarte dificilă, în mare parte din cauza rezoluției mari.
 • În mod excepțional pentru FotoFixer, la această restaurare poze s-au folosit două elemente străine în poză: pampoanele.
 • Lucrare făcută doar pentru portofoliul ”restaurare fotografii vechi”. Unui client, FotoFixer i-ar fi propus procesarea la o rezoluție mai mică, pentru imprimat la 10 cm x 15 cm, iar timpul de lucru era de cca. o zi.

TREI MOTIVE SĂ ALEGI FOTOFIXER PENTRU

restaurare fotografii vechi:

1. ești tratat cu onestitate

Când oferă servicii de restaurare fotografii vechi, FotoFixer își anunță de la început clienții ce se poate face și ce nu, ca să nu lase loc de neînțelegeri și dezamăgiri.

2. Obții maximum dintr-o fotografie.

Oricât de deteriorată ar fi o fotografie, FotoFixer se străduiește să ”scoată tot ce se poate” din ea. Nu degeaba este profesionist în restaurare fotografii vechi!

3. Pozele vor avea un aspect cât mai firesc

Fotografiile prelucrate de FotoFixer au un aspect natural, fără texturi artificiale, fără unghiuri forțate, fără diferențe mari de culoare și de contrast.

Dar, cel mai bine, vezi

Portofoliul FotoFixer

Dacă imaginile de acolo nu te conving, orice ai citi aici e degeaba!