Restaurare fotografii vechi

cutie fotografii transp - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer

Mai dă-le o șansă!

Fotografiile vechi sunt, în cele mai multe cazuri, fotografii de familie, care poartă cu ele frânturi din istoria personală a fiecăruia. Multe dintre poze au trecute prin experiențe grele: au fost lipite și dezlipite, arse și pătate, purtate în portofel până s-au tocit, uitate prin sertare până au mucegăit. Cu FotoFixer, aceste fotografii vechi și unice primesc o șansă: restaurare poze și colorizare. După procesul de restaurare fotografii vechi, acestea pot fi imprimate, înrămate sau păstrate în format digital, așa că nu se vor mai deteriora niciodată.

Ce înțelegem prin

RESTAURARE FOTOGRAFII VECHI

sau ”repararea” unei fotografii vechi

Ce anume face fotofixer

Scopul unei restaurări este de a aduce fotografia cât mai aproape de felul cum arăta ea când a fost imprimată pe hârtie prima dată. Pentru asta, FotoFixer salvează tot ce se poate salva din poza originală. O repară cu elementele care există, folosind clonarea și copierea pentru bucățile care lipsesc.

Opțional, după procesul de restaurare fotografii vechi, FotoFixer poate poate face și colorizare (de reținut că nu orice fotografie se pretează la colorizare).

Ce NU face FotoFixer:

 1. FotoFixer nu pune în poze fundaluri romantice, inimioare, steluțe, apusuri, sclipici etc. 
 2. Nu adaugă elemente străine într-o poză veche. FotoFixer prețuiește autenticitatea fotografiilor și evită alterarea lor. Fac excepție lucrările de reconstrucție, în care trebuie suprapuse mai multe imagini-sursă, și trucajele, al căror unic scop e amuzamentul.
 3. Nu editează fotografii de la înmormântări (detaliez în curând).

Exemple de restaurare fotografii vechi din portofoliul FotoFixer:

Cum funcționează serviciile FotoFixer de

RESTAURARE FOTOGRAFII VECHI

Pe scurt, există două metode de a trimite poze vechi la reparat:

METODA 1:

scanate și încărcate

prin formularul de contact. Pentru a face restaurare fotografii vechi, FotoFixer are nevoie să primească fotografiile deteriorate în format digital. Asta înseamnă că pozele trebuie scanate.

Folosind un scanner bun, faci o scanare tip foto (nu tip document) la 1200 DPI (recomandat) sau măcar 600 DPI. Apoi le trimiți la FotoFixer prin formularul de upload (vezi și ghidul pentru scanat).

Poți să trimiți pozele și fotografiate cu telefonul, însă rezultatul va fi mai slab. Avem aici un mic ghid ca să-ți iasă cât mai bine scanarea cu telefonul.

METODA 2:

fizic, prin curierat

Notă: serviciul de scanare foto este SERVICIU EXTERNALIZAT, așa că vei trimite pozele către un partener FotoFixer.

 • Pui aceste poze vechi într-un colet bine izolat și îl expediezi către un centru de scanare care este partener FotoFixer. (Detalii aici). Vei plăti, deci, separat (1) serviciile FotoFixer de restaurare fotografii vechi și (2) scanarea, în care va fi inclus și curierul, tur-retur.
 • Centrul de scanare partener FotoFixer va trimite apoi pozele în format digital direct către FotoFixer, (cu acordul tău, desigur) pentru partea de restaurare fotografii. Ulterior, le poate și printa pe cele restaurate.

nu ești încă sigur ce metodă alegi?

Vezi mai jos care sunt pașii de urmat pentru a trimite pozele. Te vei decide după.

”De ce aș avea încredere să trimit pozele mele personale unui străin?”

PASUL 1.

Scanezi fotografia la 1200 DPI

Fotografiile trebuie scanate pentru a fi prelucrate! Înainte de orice, chiar și pentru a face o ofertă de preț, FotoFixer trebuie să vadă despre ce poze vechi e vorba, ca să știe ce anume e de lucru la ele! Nu există un preț fix pe poză, nicio lucrare nu e ca alta.

SCANAREA ESTE PRIMA ȘI CEA MAI IMPORTANTĂ PARTE A RESTAURĂRII UNEI FOTOGRAFII! Și este total în sarcina clientului! Chiar dacă alegi să le repari la FotoFixer sau nu, tot e bine să le scanezi. Măcar nu se mai deteriorează, nu?

Așadar, trebuie scanare tip foto, (nu tip document scris) la 1200 DPI, sau măcar la 600 DPI. Poate îți folosește acest ghid pentru scanarea pozelor cu scannerul. Sau acest ghid pentru scanarea cu telefonul, dacă n-ai acces la un scanner.

Dacă vrei să înrămezi poza finală, ar fi recomandat să mergi la un centru specializat în scanare foto și să ceri scanare tip foto la 1200 DPI.

batran fotofixer scanare telefon poz  mic  veche - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer

PASUL 2.

Contactezi FotoFixer și ceri o ofertă de preț

Iei legătura cu FotoFixer folosind formularul de contact. Atașezi acolo linkul cu pozele făcute la pasul precedent și spui despre fiecare ce intervenții dorești: restaurare fotografii vechi, colorizare, digitalizare (doar scanare). Nu uita să specifici numele pozelor la care te referi, dacă sunt mai multe.

În formularul de contact, alegi cum vrei să ții legătura cu FotoFixer: sau în scris prin WhatsApp, sau în scris prin e-mail (contact@fotofixer.ro).

 • De ce doar în scris? Nu, FotoFixer nu este mut, dar încearcă să fie cât mai eficient. Plus că scrisul rămâne, așa că evităm eventualele confuzii și neînțelegeri. Convorbirile telefonice ar fi bine să rămână niște excepții.

FotoFixer îți va răspunde cu o ofertă (da, tot în scris), din care afli ce anume se poate face, cât durează și, evident, cât costă serviciile de restaurare fotografii vechi.

fotofixer formular de contact si upload poze online - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer

PASUL 3.

Primești un preview cu fotografiile restaurate

Înainte să faci plata online pentru serviciile de restaurare fotografii vechi, FotoFixer îți va arăta fotografiile reparate, acoperite de un watermark (vezi exemplul), ca să vezi cum au ieșit. Astfel, eliminăm orice posibile nemulțumiri și surprize neplăcute.

Dacă nu ești mulțumit de rezultat, ori FotoFixer mai lucrează la ele, ori nu le plătești. Mai onest de-atât nu se poate!

restaurare fotografii vechi FotoFixer preview watermark - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer

PASUL 4.

Faci plata și primești pozele

Dacă ești mulțumit cu rezultatul faci plata, după care primești pozele finale prin metoda de comunicare agreată (e-mail sau WhatsApp), sub forma unui link de download.

După ce descarci fotografiile, confirmi primirea, iar FotoFixer va șterge toate imaginile tale din arhiva sa în termen de șapte zile de la primirea acestei confirmări (vezi Termene și condiții).

IMPORTANT: Uneori, la finalul lucrării (restaurare fotografii, colorizare, editare) FotoFixer cere acordul clientului pentru publicarea fotografiilor pe site și pe Facebook, pentru portofoliu. Dacă clientul refuză sau pur și simplu nu răspunde, toate fotografiile sale sunt șterse definitiv după 7 zile.

FotoFixer nu păstrează și nu publică vreo imagine fără acordul explicit al celui care a trimis-o!

fotofixer primesti pozele reparare colorizare - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer
unele fotografii mai merită o șansă.

Give pics a chance!

să vedem câteva

studii de caz

Restaurare și colorizare

 • Vechimea fotografiei: cca. 45 de ani
 • Dimensiuni originale: 8 cm x 11,5 cm
 • Dificultate: 8 din 10
 • AȘTEPTĂRI REZONABILE: să iasă o fotografie alb-negru inteligibilă
 • Imaginea era decolorată 60% (lucru destul de rar)
 • Poza veche a fost făcută stângaci, personajul e luminat numai de sus
 • Nu s-ar fi pretat pentru colorizare (am făcut-o doar demonstrativ)
 • Dimensiuni recomandate pentru print: 10 cm x 15 cm

Trage de slider slider FF mic - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer stânga-dreapta pentru a vedea fotografia înainte și după restaurare fotografii și colorizare.

restaurare fotografii vechi atelier profesional retusare poze vechi fotofixer reparare fotografii - Restaurare fotografii vechi - FotoFixercolorizare fotografii vechi atelier profesional retusare poze vechi fotofixer reparare fotografii - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer

Colorizare

 • Vechime: cca. 40 ani
 • Dimensiuni originale: 13 cm x 8 cm
 • Dificultate: 3 din 10
 • AȘTEPTĂRI REZONABILE: să pară o fotografie făcută color
 • Originalul a fost bine păstrat
 • Digitalizată cu scanner-ul
 • Dimensiuni recomandate pentru print: 15 cm x 10 cm
pereche B A alaturat - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer

doar Restaurare

 • Vechimea fotografiei: cca. 35 de ani
 • Dimensiuni originale: 22 cm x 28 cm (tablou)
 • Dificultate: 9 din 10
 • AȘTEPTĂRI REZONABILE: să se mai poată salva ceva
 • Fotografia era mucegăită, sfâșiată, cu cerneala întinsă
 • Timp de lucru: câteva zile (da, zile!).
 • Rezultat final: Se poate imprima la dimensiunile inițiale: 22 cm x 28 cm
fotofixer restaurare color fotografie eleva - Restaurare fotografii vechi - FotoFixer

 • OBSERVAȚII:
 • Este un proiect special de restaurare fotografii vechi, o reconstrucție foarte dificilă, în mare parte din cauza rezoluției mari.
 • În mod excepțional pentru FotoFixer, la această restaurare poze s-au folosit două elemente străine în poză: pampoanele.
 • Lucrare făcută doar pentru portofoliul ”restaurare fotografii vechi”. Unui client, FotoFixer i-ar fi propus procesarea la o rezoluție mai mică, pentru imprimat la 10 cm x 15 cm, iar timpul de lucru era de cca. o zi.

TREI MOTIVE SĂ ALEGI FOTOFIXER PENTRU

restaurare fotografii vechi:

1. ești tratat cu onestitate

Când oferă servicii de restaurare fotografii vechi, FotoFixer își anunță de la început clienții ce se poate face și ce nu, ca să nu lase loc de neînțelegeri și dezamăgiri.

2. Obții maximum dintr-o fotografie.

Oricât de deteriorată ar fi o fotografie, FotoFixer se străduiește să ”scoată tot ce se poate” din ea. Nu degeaba este profesionist în restaurare fotografii vechi!

3. Pozele vor avea un aspect cât mai firesc

Fotografiile prelucrate de FotoFixer au un aspect natural, fără texturi artificiale, fără unghiuri forțate, fără diferențe mari de culoare și de contrast.

Dar, cel mai bine, vezi

Portofoliul FotoFixer

Dacă imaginile de acolo nu te conving, orice ai citi aici e degeaba!