Editare poze:
amator vs. profesionist
În sensul original, a face editare poze sau editare foto însemna să pregătești o imagine pentru a fi tipărită și publicată. De treaba asta se ocupă un editor foto, adică un specialist în imagine, un personaj pe care ai putea să-l întâlnești într-o editură, într-o redacție, o televiziune sau orice altă intreprindere care publică ceva. Sau, evident, pe un website ca acesta 🙂 (vezi lucrările din portofoliul FotoFixer)
Conceptul de editare poze nu are o istorie proprie, ci a apărut prin analogie cu editarea textului, în sensul de trecere a textului printr-o editură. Acolo, la editură, textul este corectat, așezat în pagină și pregătit de publicare. La fel, o fotografie trebuie în primul rând aleasă dintre alte fotografii, apoi trebuie prelucrată cumva, scanată, decupată, ajustată, procesată șamd. Paralela este, deci, evidentă: editare text – editare poze.
În limbajul curent, editare poze este acum folosit într-un sens mult mai larg. Prin editare poze se înțelege orice modificare a aspectului inițial al unei fotografii: tăiere, colorare, decupare, clonare, decolorare, alipire, corectare, reglaj de contrast, reglaj de expunere etc. Ai alterat cumva fotografia originală, înseamnă că ai editat-o!
Iată un exemplu de schimbare a centrului atenției privitorului prin editare foto. Fă acest experiment cu poza de mai jos:
Pasul 1. Acoperă cu mâna poza din dreapta și uită-te la poza din stânga. În ce punct al fotografiei te-ai uitat prima dată?
Pasul 2. Acoperă poza din stânga și uită-te la cea din dreapta. În ce punct al fotografiei te-ai uitat prima dată?
La pasul 1, cel mai probabil te-ai uitat întâi la umbrela galbenă și la fata cocoțată în trăsură. Iar la pasul 2 te-ai uitat prima dată la rochia fetei. Asta pentru că în prima poză ținta privirii tale pică involuntar undeva în stânga-sus, iar în cea de-a doua centrul privirii pică în dreapta-jos. Evident, poza din dreapta este cea editată.
Vezi aici o mulțime de trucaje foto amuzante făcute de FotoFixer și publicate în mass media.
chiar trebuie să apelezi la un profesionist pentru editare poze?
Nu neapărat. Dacă poza e ok și vrei doar să-i pui un filtru, s-o îndrepți, să-i mărești contrastul sau ceva asemănător, atunci ai o mulțime de metode gratuite la îndemână. Cel mai probabil, telefonul tău are deja o aplicație de editare poze care a venit preinstalată, deci inclusă în preț. Apoi există funcții de editare poze în cloud-ul Google Photos și iCloud, plus o mulțime de aplicații gratuite pentru mobil și deskop, toate la numai un clic distanță.
Iată un exemplu de editare care NU se poate face cu nicio aplicație de telefon:
Nu pot să-mi instalez eu un soft profi de editare poze?
Sigur că poți să-ți instalezi un soft de editare profi! Photoshop a ajuns să fie destul de ieftin, plus că există și alte programe, precum GIMP, un software complet gratuit pe care îl recomand sincer ca alternativă la Adobe Photoshop.
Dar nu despre software e vorba, ci despre specializare. Așa cum a-ți cumpăra instrumentar medical de chirurgie nu te face chirurg, tot așa nici instalarea unui soft de editare poze nu te face editor foto peste noapte. E nevoie de câteva sute de ore de studiu (fără exagerare) și o fărâmă de talent artistic pentru a duce la capăt o poză într-un mod cât de cât profesionst, de nivel mediu. Iată despre ce vorbesc.
FotoFixer îți stă la dispoziție cu servicii profesioniste de editare foto.
Vezi și pagina de contact.
Buna ziua cum pot lua legătura cu dumneavoastră